Ska katten få ha en kull innan kastrering?

 

 

Det finns en gammal myt som skrämmer mig, och det är just den om att "katthonor mår bäst av att få ha en kull innan de kastreras". Det är otäckt hur många som fortfarande tror att det är sant!

 

Det finns inget som tyder på att en katt som kastreras utan att ha fått ha en kull skulle må sämre än en katt som fått en kull, tvärt om. Att ta en kull på en katt är alltid en risk. Om man väljer att avla är det viktigt att man vet vad man håller på med och kattavel skall alltid ske endast på renrasigt avelsdjur.

 

Att medvetet avla på huskatter (katt utan stamtavla eller registreringsbevis) är enligt mig helt oförsvarbart och onödigt. Jag har också gått med tanken för länge sedan att låta min blandrashona få en kull. Som tur var ändrade jag åsikt så fort jag lärde mig mer!

 

            

             Moderlös kattunge, lämnades in på katthemmet

             sedan ägarna skjutit kattmamman som fått gå ute och 

             blivit dräktig. Foto Gisele. 

   

 

Det finns så många orsaker till att man inte ska avla på huskatter...och ja, en kull är också att avla. Det finns redan så många hemlösa katter runt om i landet som behöver ett hem, varför bidra till att de blir fler? För varje icke renrasig kattunge du avlar fram och säljer, så tar du en plats i ett hem som annars kunde ha fyllts av en stackars hemlös hittekatt. Det spelar ingen roll om dina kattungar får ett bra hem, för så är det. Om du avlar på långhåriga blandraser och tycker att det gör saken bättre så ska jag säga dig detta: Många hemlösa hittekatter är också långhåriga.

 

Även om man har världens underbaraste föräldradjur och är säker på att ungarna får ett bra hem kan man aldrig komma ifrån att det är oseriös avel. Att avla seriöst kräver att man testar föräldrarna för diverse sjukdomar innan de används i avel. Sedan ska de ha stamtavlor eller registreringsbevis som visar att det inte finns några defekter i släkten och att djuren inte är för nära släkt med varandra. (Det är ju så lagom roligt att sätta en kull med inavlade och sjuka kattungar till världen). Föräldrarna och ungarna ska även vara försäkrade så att du har råd att hjälpa dem om något oväntat händer. Kattungarna ska sedan avmaskas och tas till veterinären för vaccination, id-märkning och besiktning. Detta innebär stora kostnader som man aldrig får igen genom det pris du får för en blandras eller huskatt, även om du tar bra betalt. De kan heller aldrig få någon stamtavla om föräldrarna är av olika ras eftersom de inte går att registrera. Att utföra sådan avel är inte heller tillåtet enligt kattklubbar som SVERAK vilket leder till att du inte kommer att kunna följa upp kattungarna med tiden på samma sätt som med en registrerad raskatt.

 

           

            Mammakatt blev överkörd och kattungen Stina höll på att

            dö. Hon räddades efter 2 dagar och blev adopterad av en

            stödfamilj som hade en hittekatthona som nyss fått ungar.

            Foto: Rebecca Grundström.

 

Även om man tror att man vet vad som händer med alla kattungar man föder upp och att de inte blir hemlösa, vad händer med deras ungar, och deras ungars ungar osv? Så länge folk tycker att man ska få ta ungar på huskatter, blandraser eller blanda raskatter så kommer det att resultera i hemlösa katter i slutändan. Varje okastrerad hona som går fritt föder ca 120 kattungar i sitt liv, så du förstår säkert att det fort blir kolonier av katter som lever i misär. Ett litet tips till de som gärna vill ha kattungar men inte har råd att avla seriöst är att hjälpa hemlösa katter som är dräktiga. Massvis av honor behöver hela tiden någonstans att ta vägen för att föda sina ungar i lugn och ro inne i värmen. Ideella föreningar jobbar över hela landet med att fånga in dessa katter och de behöver stödhem åt dem som fångas in. Då är det guld värt om man kan öppna sina dörrar för en liten kattfamilj.

 

Sophia Döös

www.kattstatus.se

                                                                            UPP

 

  

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se