Ta tempen på katt

 

När katten blir sjuk så är ofta den första frågan veterinären ställer om katten har feber. Därför är det bra att lära sig att ta tempen på sin katt själv.

 

         

         Foto: Mia Borgelin.

 

Katter har normal temperatur på mellan 38.0-39,3 grader. För att veta vilken som är din katts normala temperatur så kan det vara bra om du kontrollerar den vid några tillfällen när katten är frisk. Då har du några värden att jämföra med den dagen katten blir sjuk.

 

Man tar tempen på katt med en digital muntermometer. Det finns termometrar som snabbt visar temperaturen att köpa på apotetek, veterinärkliniker, elgiganten mfl. Det är bra att ha en termometer för katten i förstabandslådan hemma.

 

         

         Foto: Mia Borgelin.

 

När man mäter temperaturen så kan man doppa spetsen på termometern i lite olja eller salva. Därefter tar man tag i kattens svans och för in termometern i ändtarmen på katten och håller kvar den. En del väljer att låta katten stå upp under tiden, andra väljer att lägga ner katten på sidan och kanske hålla en hand på kattens mage. Andra lägger katten på rygg i knät. Det är lättare om man är två som hjälps åt. Och en snabbvisande termometer är alltid en fördel!

 

        

         Foto: Mia Borgelin.

  

Det kan vara bra att veta att det kan vara lämpligt att ta tempen på katten innan man åker in till veterinären när katten är sjuk. Resan in till veterinären och själva besöket kan göra katten stressad så att kroppstemperaturen höjs. Man kallar det skämtsamt för veterinärfeber. Det är också en fördel för behandlande veterinär att veta om katten har feber innan den kommer in, redan när du ringer och bokar besöket.

 

Gisele 

www.kattstatus.se

 

 

                                                                                               UPP

 

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se