Svalka i sommarvärmen

 

Katter är som känt ökendjur, men även de kan tycka att sommarvärmen kan bli för mycket ibland. Då kan det vara bra att ha lite tips och idéer för att göra det svalt och behagligt för sin katt hemma.

 

Svalkande gräs

 

Har du balkong och möjlighet att odla lite gräs i en låg form, så kan det bli en svalkande plats för katten. Både jorden och gräset ger svalka, det känner man på kattens päls när den reser sig upp. Det går utmärkt att använda vilket sädesslag som helst, vete, havre, korn och råg.

 

Här har jag sått vanligt gräsmattefrön väldigt tätt i stora plastfat och i en korg. Det är mina katters favoritplatser under varma sommardagar och när de kommer in doftar de gott av gräs.

 

Är det bråttom så kan du ge dig ut i en skogsdunge och gräva upp några grästuvor och plantera hemma.

 

           

 

         

 

         

 

          

           Emil njuter i sin grästuva. Foto: Gisele

            

          

          Foto: Gisele

 

Här har jag lagt ut en handduk som jag doppat i iskallt vatten och sedan vridit ut hårt.

 

         

          Foto: Gisele

 

Huskatten Alice fick en kylklamp vid magen, men hon stannade inte kvar så länge med den. Man kan också lägga kylklampar inlindad i handdukar på kattens sovplats för att kyla ner själva liggplatsen.

 

         

          Foto: Gisele.

 

Pet flaskor

 

Ett annat tips som kommer från Perkele är att fylla två Pet-flaskor med vatten på kvällen och lägga in i frysen. Fyll dem inte helt för då spricker de.

Nästa dag är det bara att ta fram dem, lägga dem i en handduk och vika över så att du får som två iskuddar. Handduken hjälper till att hålla flaskorna på plats. Sedan är det bara att visa katten den nya svala liggplatsen.

 

Vetekudde 

         

Karolina brukar fylla en påse med vetemjöl och lägga i frysen och sedan ta fram och lägga i ett örngott, och det fungerar som en kyldyna till katten. Det går också att frysa in påsar med hela vetekorn, om man har en sk vetekudde hemma.

 

Eget kyltält

 

         

          Foto: Gisele

 

Det bästa Alice vet är när jag draperar en handduk över hennes favoritfotölj. Handduken doppar jag i iskallt vatten och vrider ur. Det gör att hon får ett svalt gömställe, som ett litet tält. 

 

Om katten accepterar det, kan man också blöta en handduk och dra den över kattens päls så att den får lite svalka. Katter som tycker om att duscha, kan man också svalka ner på det sättet, utan att schamponera dem.

 

Kylmatta

 

Det finns något som heter kylmatta/kyldyna som främst säljs till hundägare, men som lika gärna passar katter. Dessa hittar man på nätet eller djuraffärer. Jag har en som heter Aqua coolkeeper och denna lägger man ett antal minuter i vatten (diskhon) och sedan håller den kylan i 5 dygn.

 

Emil på sin kylmatta. Foto Gisele.

 

Genom att näta in ett fönster eller balkongen ger man också katten möjlighet att få luft på ett tryggt sätt om du bor i lägenhet. Se under rubriken Kontrollerad utevistelse för tips på hur du kan näta in.

 

Katter uppskattar också att ha stora skålar med vatten utställda i hemmet, så att de alltid har nära till vatten och lockas att dricka ordentligt. Drickfontän lockar också katten att dricka mer i värmen. Några isbitar i vattenskålen håller både vattnet svalt och kanske lockar till lek.

 

         

         Foto: Gisele

 

Håll blötmaten fräsch

 

Blötmaten kan man hålla sval och fräsch när man går till jobbet, genom att ställa matskålen ovanpå en kylklamp.

 

 

        

         Foto: Gisele

 

Man kan få i katten extra vätska genom att ge dem gelen från blötmaten och genom att tillsätta extra vatten i blötmaten.

 

Länk till artikel om värmeslag.

 

Gisele                                                                                                 UPP

www.kattstatus.se

 

Kattstatus © 2014

www.kattstatus.se