Hjälp, jag får inte sova

 

Ett vanligt problem för kattägare är att deras katter väcker dem på natten. Det problemet hade jag med min äldsta katt och innan jag förstod hur jag skulle komma tillrätta med det så höll det på att driva mig till vansinne. Hon har fått mig att både gråta och skrika av frustration och det är aldrig roligt att känna sig som en arg och dålig matte.

 

Gör man på rätt sätt brukar det dock gå att komma till rätta med, det som krävs är att man har tålamod och är envisare än katten.

 

Ofta är problemet störst när man t ex har

 

·     en kattunge

·     en ny katt

·     en katt i tonåren, den pågår nån gång mellan 6-15 månader, det varierar mellan individer och då har de vansinnigt mycket energi och behöver mycket stimulans

·     på våren då ljuset börjar återkomma

 

Det finns några saker som är viktiga att ha i åtanke

 

·     Din katt väcker dig inte för att vara elak, den väcker dig för att den har tråkig, vill ha mat eller på annat sätt få uppmärksamhet

·     Varje gång du reagerar på kattens försök att väcka dig så ger du stimulans till dess beteende. Katten vill ha din uppmärksamhet – oavsett om du blir arg eller gör som den vill så är det en bekräftelse.

 

En regel som hela det här resonemanget bygger på är att förebygga och ignorera oönskat beteende, och att belöna när katten gör något positivt. 

 

Oavsett om katten får vara i ditt sovrum eller gäller samma principer.

 

Vad vill katten då den väcker dig på morgonen, finns det något man kan göra förebyggande?

 

Om den vill leka kan det vara bra att som rutin leka ordentligt på kvällen en stund innan man går och lägger sig. Laserpekare kan vara ett bra redskap för att få katten uttröttad, men vad som fungerar bäst är individuellt.

 

Om katten väcker dig och vill ha mat, ge gärna mat innan du går och lägger dig. Om katten får maten portionerad kanske man kan fördela ransonen så att det blir lite extra på kvällen? Olika individer håller sig mätta olika länge på samma mat, min tjej blev t ex galen av hunger då hon fick blötmat på kvällen, medan jag vet andra katter där det fungerar allra bäst.

 

(Generellt så håller ett foder med hög fett- och proteinhalt katten mätt längst, mer finns att läsa om det här.

 

Steg nummer två är att konsekvent ignorera katten när den försöker väcka dig.

 

Fundera, hur gör din katt när den vill att du ska vakna?

 

·     Om den för oväsen, sätt gärna i öronproppar, tänk bara på att inte ha skumgummiproppar liggande löst så att din katt kan få tag i dem, de är farliga om de sväljs ned.

·     River katten saker i golvet? Ta bort det som kan gå sönder.

·     Klöser den på dörren? Sätt gärna upp något material som dämpar ljudet, genomskinlig vaxduk finns att köpa på meter och är inte så rolig att klösa på.

 

Om din katt inte får vara i sovrummet, stäng dörren, gå annars och lägg dig som vanligt.

 

När katten sedan försöker väcka dig, låtsas inte om den. Fortsätt ligga stilla och bete dig som att du sover, all uppmärksamhet är bekräftelse! Du ska inte behöva vakna förrän du själv vill.

 

Min äldsta tjej skulle tvätta mig till medvetande varje morgon så själv har jag legat med täcket över huvudet och andats ner i glipan mellan väggen och sängen eftersom jag får kvävningskänslor om jag har något över ansiktet. Det är inte bekvämt, men det fungerar.

 

En del katter ger upp och slutar störa efter några nätter, andra kan behöva längre tid, men det brukar fungera, bara man är tillräckligt envis.

 

Mina tjejer har lärt sig att när väckarklockan ringer så får man peta på mig, därför ställer jag den även på helgerna som en signal för dem när det är fritt fram. Visserligen använder jag mobillarmet vilket medfört att de även tror att jag är vaken efter att någon ringt och väckt mig eller smsat, men det priset betalar jag gärna för att annars få sova ifred! 

 

Lova Torstensson

www.kattstatus.se

 

                                                                                              UPP

 

 

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se