Utekatt i stadsmiljö?

 

Katten är det enda husdjur som människor öppnar ytterdörren för och släpper ut att vara lösa. Ingen släpper lös sin hund, marsvin, undulat, kanin eller chinchilla och räknar med att de ska klara sig själva hela dagarna.

 

Många är inte medvetna om att katten är ett husdjur sedan tusentals år tillbaka, och att den härstammar från öknen, och inte alls hör till Sveriges fauna. Katten finns inte heller i vilt tillstånd – bara förvildade som hemlösa katter. Den enda vilda kattart vi har i Sverige som klarar vårt klimat är Lokatten.

 

           

           Lodjuret hör inte hemma i stan. Foto Linda Karlström.

 

Ändå tror många att katten klarar sig själv på egen hand ute, utan omsorg av människor, sommar som vinter. Ibland är det samma människor som inte skulle drömma om att öppna dörren och släppa ut sin hund.      

 

            

            En vanlig miljö för många utekatter i den här staden bilden

            är tagen i. Dessa katter får inte mycket stimulans, utan tvingas

            tillbringa dagarna gömda under bilar och i buskar.

            Foto: Gisele

                                                                                          

En central stadsmiljö är inte en kattvänlig miljö. De som släpper ut sin katt från sin lägenhetsport på morgonen när de går till jobbet utsätter sin katt för stora risker, och hög stressnivå. De kanske tror att katten är ”trafikvan” och har förstånd och förmåga att klara av biltrafik, stora hundar, elaka människor mm. En bil väger flera ton och ett möte med en bil klarar ingen, inte ens en människa, så hur ska en fyra kilos katt klara det? Eller en kattunge? Katten som får klara sig själv ute i stan när matte och husse är på jobbet lever inte ett äkta kattliv. Den sitter och trycker i buskar, längtar efter mänsklig kontakt, får törsta och hungra tills ägarna kommer hem igen och släpper in den. Året om lever katten på det här sättet. Om den inte går en smärtsam död till mötes. Det är ofta ett bekymmer för grannarna att ha en lösgående katt bland hyreshus med lägenheter. En katt som saknar mänsklig kontakt och är hungrig försöker ofta ta sig in till andra grannar och riskerar att bli inlåst i förråd och garage. Det förekommer regelbundet i massmedia rapporter om katter som fångas in och torteras och dödas av förövare som tycker att just katter är enkla tillgängliga offer för dem att ge sig på.

 

             

             Huskatten Tussie i sin stora inhängnade trädgård får utlopp för

             alla sina jaktinstinkter. Foto: Lars Eklund.

                

Katter kan få den stimulans de behöver genom kontrollerad utevistelse och genom att man inreder sitt hem så att katten får utlopp för sin lust att utforska, spana, klättra och jaga. Kontrollerad utevistelse kan man ordna genom att inhägna trädgården, bygga en rastgård, näta in sin altan eller balkong, eller att man som ägare tar ut sin katt i sele och koppel, gärna till ett skogsområde eller park. Då får katten uppleva naturen – till skillnad från en trist bakgård och asfalt och trafik, och som ägare får man njuta av sin katts sällskap och kan följa den på upptäcksfärd och ha roligt tillsammans.

 

             

               

              Huskatte Sigge på promenad i skogen med sina kompisar.

              Foto: Emilia Rapp.

 

Idag är katten det husdjur som har allra sämst status i vårt land. Vi på Kattstatus anser att det är dags att katten får samma status som andra husdjur. Det är bara vi som kattägare som kan genomföra det.

 

 

Gisele                                                                                      UPP 

 

 

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se