Bygga utfodringlåda

 

För alla er därute som tröttnat på att ständigt behöva vakta två eller flera katter som äter olika foder, som provat den berömda "diskbänksmetoden" eller som tvingas stänga in en katt ensam i ett rum vid utfodring, med tre andra katter krafsandes på dörren - jag har lösningen på era problem.

 

 

            

 

När jag flyttade till Stockholm för att studera stod jag plötsligt inför möjligheten att bo tillsammans med min pojkvän som redan bodde här. Men det fanns ett problem. Han har en 16-årig kattdam med kronisk njursvikt som äter specialtorrfoder, medan jag skulle ha med mig mitt yrväder på dryga ett år som är uppvuxen med blötmat. Enligt principen "det som ligger i den andres skål är alltid godare", så var katterna väldigt intresserade av, för att inte säga tokiga i, allt annat än sitt eget foder. Det var då vi fick idén att bygga utfodringslådor.

 

Vi använde oss av ett sidobord från IKEA vid namn HOL. Det är lagom stort och har ett avtagbart lock, vilket gör det enkelt att ställa ner och ta upp matkskålar.

 

            

 

I sidoborden som hädanefter kommer att kallas för lådor, monterade vi kattluckor med chipläsarfunktion. Vi valde denna modell av märket SureFlap från XL Zoo, men det fins även större modeller om man har lite större katter. Det är väl värt det extra jobbet att titta runt i olika webshopar och djuraffärer, jämföra priser och höra sig för om eventuella rabatter.

 

            

 

Nedan följer en numrerad lista över tillvägagångsättet efter att materialet inhandlats:

 

1. Montera ihop lådorna enligt medföljande beskrivning från IKEA.

 

2. Mät kattens mankhöjd för att se hur högt upp luckan bör sitta för att katten varken ska behöva huka sig eller sträcka på sig för att ta sig in.

 

3. Ta yttermått på luckans tunneldel, bredd och höjd.

 

4. Mät ut mitten på lådans front (på längden) så att luckan blir centrerad och mät ut hur högt upp du tänkt sätta den, med hänseende till mankhöjden du tidigare tog mått på.

 

5. Rita upp en fyrkant motsvarande luckans tunneldel, med hjälp av alla mått du tagit, så att du sedan kan såga efter linjerna.

 

6. Använd sticksåg, hand- eller motordriven, som enkelt sticks in i ett hål, varpå du kan såga igenom "ribborna" längs med dina markeringar och få ett hål motsvarande luckans tunneldel.

 

7. Upprepa steg 2-6 med nästa låda.

 

8. Viktigt att tänka på när du monterar luckorna är åt vilket håll chipavläsarfunktionen fungerar (såvida du inte hittat luckor som läser chip i båda riktningarna, vilket inte var fallet för oss). Dessa luckor är vanligtvis avsedda för ytterdörrar och fungerar i regel så att alla katter släpps ut, men bara chipmärkta och i luckan inprogrammerade katter släpps tillbaka in i huset. Detta resulterar i att, om luckorna monteras med framsidan ut mot rummet, släpper in ("ut") alla katter, men bara ut ("in") chipmärkta och i luckan inprogrammerade katter, vilket i sin tur resulterar i instängda katter. Lite tvärtomtänk med andra ord!

 

9. Värt att notera är även att det satt ganska starka magneter i luckornas nederkanter, vilket gav min pojkväns katt problem med att orka putta upp luckan, då hon är en väldigt liten och nätt katt. Vi lyckades utröna att magneterna inte fyllde någon funktion för chipavläsningen eller låsmekanismen, utan endast var en extra fasthållning som komplement till själva låsningen. Vi tog därför ut magneten ur hennes lucka. Detta gjorde vi genom att bända isär luckans två plastdelar, pilla ut magneten och limma ihop delarna med smältlim. Inte det mest estetiskt tilltalande, men fungerar bra om man är försiktig. Vet man med sig att man har en eller flera katter som potentiellt kan ha svårt att orka putta upp en tung lucka, kan det vara en god idé att leta efter luckor utan magnet, om sådana finns.

 

10. Sedan är det bara till att montera luckan enligt medföljande anvisningar, med baksidan ut mot rummet om man har sådan lucka.

 

11. Sätt i batterier i luckan och programmera en varsin lucka med en varsin katts (katters) chip enligt medföljande anvisningar. Nu är utfodringslådorna redo att användas!

 

Ett hett tips till dig som oroar dig över att köpa dyrt material innan du vet säkert om dina katter kommer att acceptera luckan och utfodringslådan - bygg en provisorisk utfodringslåda av exempelvis en flyttkartong. Skär ut lufthål och en lucka i liknande storlek som de du planerar att köpa. På så vis får du chans att prova och lära din katt att äta i en låda.

 

Lycka till!

 

Frida Hassel Borowski

www.kattstatus.se                                                                    UPP

 

Kattstatus © 2014

www.kattstatus.se