Min huskatt och mina raskatter 

 

Jag har huskatt och raskatt. Är raskatterna mer värda än huskatten? Nej, inte alls. Men de var 12v gamla, vaccinerade, registrerade, ID-märkta, besiktigade och uppfödda enligt alla konstens regler när jag fick hem dem. Tack vare stamtavlan har jag skriftligt bevis på att de inte är gravt inavlade, alltså deras föräldrar är inte släkt (inte närmare än vad du själv skulle acceptera med människor i alla fall, det finns säkert någonstans bak i stamtavlan där mina katters föräldrar är släkt). Föräldrarna är dessutom hälsotestade och har fått bra omvårdnad. Jag betalade inte flera tusen för att få stamtavla på katten, utan för att få en seriöst uppfödd katt!

 

        

         Huskatten Merlin i förgrunden tillsammans med brittflickorna

         Riga och Mandy. Foto: Jorunn Hellman.

Huskatten var över 12v när jag hämtade honom. Han var uppfödd på mammans mjölk, torrfoder som till typ 90% bestod av spannmål och mammans eventuella jaktbyten. Mamman hade gått ute hela tiden och var full med mask = min kattunge var också full med mask. Han var inte ens avmaskad och kostade 100kr. Ingen vet vem pappan är (det kan vara hans halvbror, tyvärr, men troligen inte... får inte det att gå ihop genetiskt). Inga tester gjordes på föräldrarna = min älskade lille katt kan bära på precis vad som helst.

 

           

 

          

           Huskatten Merlin. Foto: Jorunn Hellman.


Jag har lagt ner mycket mer pengar på huskatten än raskatten
Raskatterna:
Försäkring
Kastrering
Avmaskning på en av dem, en gång
Årliga vaccinationer

Huskatten:
Försäkring
Avmaskning fler gånger än jag kan räkna nu
Grundvaccination + årliga vaccinationer
Tatuering + chip-märkning
Kastrering
Lungröntgen
Ett antal veterinärundersökningar då han hade magproblem i början
Foderbyten för att få honom att gå upp i vikt

 

 

          

           Riga och Merlin. Foto: Jorunn Hellman.Husisen har blivit klart dyrare i drift. Visst skulle man kunna föda upp huskatter seriöst och då ta ordentligt med betalt för dem för att sålla bort de mest oseriösa köparna (minst 3000kr enligt mig) men vem betalar flera tusen för en huskatt? Det finns några, men inte många. Och hur många huskattsuppfödare gör verkligen allt "rätt"? Jag vet ingen. Det finns ett enormt överskott av huskatter, därför går det inte att ta betalt för huskatter i nuläget. Om man får ner antalet till en vettig nivå kanske avel hade kunnat fungera men i nuläget? Nej, inte enligt mig.

 

         

 

         

          Riga överst, sedan Mandy. Foto: Jorunn Hellman.

Jag är inte "kattrasist". Jag älskar alla mina tre katter lika mycket, men vill inte stödja huskattsavel. Därför valde jag raskatter som katt nummer två och tre. Hade kunnat ta en katt från katthem också, men jag ville ha britter. Så jag var egoistisk i det avseendet. Inget jag skäms för. Jag har fått de katterna jag vill ha.

Blir så trött på att bli anklagad för att se husisar som mindre värda bara för att jag är emot huskattsaveln och jag har raskatter. Jag är inte emot huskatterna, utan den oseriösa aveln på dem!

Jorunn Hellman

ete)t kattliv värt?

 

                                                                                                       UPP

 

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se