Trafikdödad - ett sorgligt slut för många utekatter

 

Jag såg en död katt vid vägen för en vecka sedan. Jag klev av cykeln för att kolla att den verkligen var död, och den låg helt tung och hade ett köttsår kring ena benet så att man såg skelettet. En svart katt som säkert var helt bedårande när den levde.
 
Jag hade ingen möjlighet att göra något just då, men senare åkte jag tillbaka med en kartong och lyfte upp katten och cyklade med den till närmaste djursjukhus för att kolla id-märkning och låta kremera den. Tyvärr var den inte id-märkt på något sätt, så ägaren kommer aldrig få veta vad som hänt med den.

Jag har aldrig sett någon död katt förut så jag tog väldigt illa vid mig av händelsen. Jag mådde fysiskt illa när jag lyfte upp den döda sårade katten, som också hade börjat lukta och bli ansatt av flugor. Och det kändes även som om katten inte ville bli lyft, som att den ville vila i fred där den låg. Men katter vet inte alltid vad som är bäst för dem, så ock i döden. Det är värdigare för den att kremeras på ett djursjukhus än att bli maskföda vid vägkanten, så det var nödvändigt för den att komma därifrån.

 

           

Foto: Maria Hellström.


Jag polisanmälde fyndet, lade in en upphittat-annons på Blocket och på det närmaste katthemmets hemsida. Två dagar senare åkte jag tillbaka till platsen med en målad sten, en avbild av katten som låg där innan. En svartmålad sten med vita morrhår och glittergröna ögon. Det var mitt sätt att kompensera katten för att jag lyft och bökat med den. Och framför allt ett sätt att hedra och minnas den.

            

När jag åkte förbi samma ställe några timmar senare i mörkret såg jag hur stenkatten lyste mot mig och på något sätt fick liv. Det var som om kattens ande hade kommit till stenen och nu låg där i gräset och myste. Jag hade tagit väldigt illa vid mig av hela händelsen, men när jag såg hur kattögonen lyste där i mörkret fick jag lite frid i sinnet.
 
             
Foto: Maria Hellström.

Det som denna katt råkade ut för är ett hemskt öde för många katter. För av alla våra husdjur är det bara katter man ser döda vid vägkanten, aldrig hundar, hamstrar eller kaniner. När skall folk lära sig att katter inte kan trafikregler och far illa av att gå lösa ute? Hundar är man rädd om och går ut med i koppel, men katter utsätter man gärna för risker. En fin svart katt har nu mist sitt liv i trafiken. När skall detta sluta? När skall folk börja ta ansvar för sina djur?!
 
            
Maria Hellström

 

                                                                                                     UPP
 

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se