Sy leksaksorm med kattmynta

 

Här är en beskrivning på en stoppad kattleksak i form av en liten orm, fylld med kattmynta och valeriana.

 

 

 

Till den här leksaksormen har jag valt ett leopardmönstrat tyg i pälskvalitet. Det är både hållbart för lek och lätt att sy i.

 

 

Först ritar man ett mönster på smörgåspapper, som man vill ha ormen. Därefter klipper man ut mönstret. Här har jag räknat in sömsmån i mönstret på ca 0,5 cm.

 

 

Därefter lägger man mönstret på tyget och nålar fast, och klipper sedan ur mönstret två gånger så att man får två tygbitar. Dessa lägger man sedan räta mot räta, nålar ihop och syr ihop. Kom ihåg att lämna en öppning i sidan på ormen på ca 7 cm för att kunna stoppa in kattmynta och vadd.

 

 

Använd gärna en sax när du vänder tyget.

 

 

För att göra leksaken mer rolig för katten fyller jag den med torkad kattmynta och krossad valeriana.

 

 

Valerianatabletterna krossar jag i en mortel.

 

 

Använd sedan en liten sked för att fylla ormen med kattmynta och valeriana. Lämplig mängd är en halv tablett valeriana och tre teskedar kattmynta som fördelas jämnt i ormen.

 

 

Därefter stoppar man ormen med vadd, och då är det smidigt att använda en sticka som hjälpmedel.

 

 

Sist syr man ihop öppningen på ormen för hand. Använd gärna dubbel tråd och sy med små täta stygn för att det ska hålla för lek. Var uppmärksam och laga ormen om den går sönder, eller släng den. Vadden kan ge stopp i tarmen på katten och det är ett livshotande tillstånd.

 

 

Leksaksormen är färdig!

 

Gisele

 

                                                                                  UPP

 

 

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se