Sy kattdynor

 

Genom att sy egna kattdynor kan man på ett väldigt billigt och enkelt sätt ordna massor av mysiga ligg- och sovplatser till sina katter. Här visar jag hur jag gör när jag syr.

 

Jag använder gärna fleece när jag syr, eftersom det är ett mjukt material, lätt att tvätta och som håller länge. Jag föredrar den fleece som kallas microfleece och den tjockare wellnessfleecen.

På ÖB, Rusta, Plantagen, Ica Maxi mfl brukar det finnas plädar för ett bra pris och som ger ca 4 dynor per pläd.

 

 

Bild på den tjockare wellness fleecen.

 

 

Bild på vanlig fleece, köpt på metervara i tygaffär. God kvalitet, men inte så mjuk och fluffig som microfleece och wellnessfleece.

 

 

Som fyllning använder jag vadd. Jag brukar köpa täcken på Jysk när de har rea, och sprätta upp dem och ta ur vadden. Den vadden är mjukare och fluffigare än den man köper på metervara i tygaffär. Och billigare.

 

 

 

Jag klipper ur två bitar fleece i det mått jag vill ha. Jag lägger dem räta mot räta och syr ihop, men lämnar en öppning för vadden. Sedan vänder jag tyget ut och in, stoppar in vadden i den tjocklek jag vill ha och syr sedan ihop öppningen. För att kunna tvätta dynan utan att vadden knölar ihop sig, syr jag små prickar, en i vardera hörn samt några i mitten. Då håller sig vadden på plats även efter tvätt.

 

Bra mått på en dyna är ca 50X50 cm eller 45X55 cm om du vill bädda i transportburen.

 

 

 

Man kan också sticka små dynor i tjockt garn. Då stickar jag räta och syr sedan ihop stycket så att den blir dubbel. Jag använder inte vadd mellan.

 

 

När dynorna är färdiga är det bara att bädda. Här ligger en dyna i en igloo.

 

 

En korg blir en mjuk bädd till katten med en dyna i.

 

 

På balkongen kan det vara varmt och gott att ligga på en fleecedyna och njuta av de första solstrålarna.

 

 

Katten reser mjukt och bekvämt med en dyna i transportburen. Det blir lite stöddämpande också på sidorna.

 

 

 

En enkel papplåda blir en mjuk bädd till katten med en dyna i fleece.

 

 

 

 

På tygaffärerna finns olika tyger i pälskvalitet som många katter uppskattar. Dem kan man också göra bäddar av, som här ovanpå en bokhylla eller på en fönsterbräda bakom en gardin. Det är tyg som också är lätt att sy ihop till en dyna om man vill.

 

 

Här är också ett sådant härligt material att sy dynor av, väldigt tjockt och fluffigt och lätt att tvätta.

 

 

Här har jag utnyttjat det tomma utrymmet ovanför bokhyllan till att göra en kattbädd. Jag har använt ett täcke som jag sytt en avlång dyna av, och sedan stoppat in i ett tygstycke. Katterna älskar den här platsen.

 

Som matte till tre katter har jag insett att det är viktigt att ha många mysiga liggplatser till katterna, så att de kan välja sina favoritställen utan att behöva konkurrera om platserna.

 

Gisele

 

 

 

                                                                                              UPP

 

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se