Sy kattbädd

 

Det är väldigt tacksamt att sy egna bäddar till sina katter, och väldigt roligt. Här tänkte jag beskriva hur jag gör när jag syr en kattbädd.

 

 

 

Fleece är ett mjukt material som mina katter tycker väldigt mycket om. Fleece finns att köpa på metervara i tygaffärer, men jag brukar köpa fleeceplädar i microfleece på t ex ÖB, Plantagen, Ica Maxi eller andra butiker som säljer sådana för ett bra pris.

 

 

 

Just denna fleecepläd är gjord i en tjockare variant av fleece som kallas wellnessfleece. Den är lika mjuk som microfleece men tjockare. Av en pläd får jag ut det material jag behöver till en kattbädd.

 

 

 

 

Som stomme till kattbädden använder jag skumplast. Det finns att köpa billigt på t ex Jysk, men även andra butiker. Här har jag klippt ur rundeln som ska bli botten på bädden, den är ca 38 cm i diameter. Till sidorna av bädden använder man också skumplast, eller om man vill, vadd.  Jag brukar köpa billiga täcken på Jysk och klippa ur vadden i dem, det blir billigare än att köpa metervara. Plus att vadden i täcken är mycket fluffigare.

 

 

 

Kattbäddens sidbitar är ihopsatta 133 cm lång och 22 cm bred.

Jag måttar sidbitarna i fleecetyget och klipper här ut en lång längd av pläden som är 140 cm lång och 25 cm bred, så att skumplasten ska få plats inuti sedan.

 

 

 

På samma sätt klipper jag ut två cirklar i fleecetyget där skumplastbotten på kattbädden ska få plats.

 

 

 

Här är fleecebitarna urklippta och färdiga att sys ihop. Sidbiten som ska gå runt kattbädden sys ihop på långsidan, men jag lämnar kortsidorna öppna för att kunna stoppa in vadden/skumplasten.

 

 

 

Här har jag lämnat öppet för skumplasten i kattbäddens botten.

 

 

Jag la in skumplastbotten i fleecebotten, och insåg att den blev för platt, så jag fyllde på med ett lager vadd för att göra den mjukare och fluffigare innan jag sydde ihop den helt.

 

 

Här är kattbädden nästan färdig. Sidobitarna ska sys ihop först, och sedan ska sidostyckena sys ihop med bottnen.

 

 

Jag vill gärna kunna tvätta mina kattbäddar, och här har jag sytt för hand i sidbitarna. Jag har satt stygn som fäster vadden i tyget. Stygnen går inte rakt igenom sidobiten utan jag har sytt runt om istället. Det är ca 15 cm mellan sektionerna som sedan bör hålla vadden på plats när man tvättar den i maskin.

 

 

Jag trär i kortsidorna i varandra och syr sedan ihop för hand med dubbel tråd för att det ska hålla.

 

 

Så här ser kortsidorna ut när de är ihopsydda på utsidan och insidan.

 

 

Här är kattbädden upp och nedvänd, och visar hur jag sytt fast bottnen med sidostyckena. Också med dubbel tråd för hand, för att det ska hålla.

När bädden är ihopsydd så är det viktigt att kontrollera så att man inte lämnat kvar några knappnålar kvar i tyget någonstans. Det är en bra idé att dammsuga rummet man syr i för att inte lämna kvar nålar eller bitar av sytråd på golvet som katten kan svälja och orsaka tarmstopp.

 

 

Här är bädden färdig och Alice provligger den.

 

 

Om man bara använder vadd och inte skummgummi så får man en extra mjuk bädd, den blir mer som en sovpuff:

 

 

Gisele

                                                                                    UPP

 

 

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se