KATTEN ÄR ETT SÄLLSKAPSDJUR– INTE ETT VILT DJUR

 

 

           

           Foto: Gisele

 

En av anledningarna till att vår huskatt/bondkatt far så illa är att många av okunskap ser katten som ett vilt djur, som en vildkatt. Det stämmer inte, den katt vi idag känner som huskatt/bondkatt är ett sällskapsdjur, och har varit domesticerad i tusentals år. Den finns inte i vilt tillstånd i Sverige, bara som övergivna och förvildade katter som kommer från ett hem, eller som härstammar från katter som haft ett hem. Dessa katter som ofta söker sig till kolonier av andra katter pga av tillgången till mat och fertila partners att para sig med, far oerhört illa.

 

Vår huskatt hör inte alls till vår svenska fauna, utan härstammar från öken- och medelhavsområdena och är inte anpassade att klara vårt kalla och fuktiga klimat. Deras trampdynor, nos och öron förfryses lätt i minusgrader och deras pälsar är inte anpassade att klara nederbrörd som regn och snö. Den enda vilda kattart vi har i Sverige och som är anpassad till vårt klimat är Lodjuret.

 

Ofta svälter dessa katter och drabbas av sjukdomar. För att en katt ska klara sig krävs att den fångar 12-15 bytesdjur om dagen, och de parasiter den smittas av från dessa djur gör att deras kroppar ändå inte klarar att ta upp den näring de behöver.

 

Vår huskatt behöver människans omsorg och omvårdnad för att överleva och leva ett gott kattliv. Den behöver mat varje dag från människor, värme och omsorg, veterinärvård precis som alla andra sällskapsdjur vi har hemma.

 

Gisele    

                                                                                               UPP

Kattstatus © 2014

www.kattstatus.se