Kattmynta

                 Nepeta Cataria

 

Växten Kattmynta är en perennväxt som är vanliga i våra trädgårdar. Det latinska namnet är Nepeta Cataria. Den säljs i våra vanliga plantbutiker, och finns i olika färger. I torkad form säljs den i många kattleksaker, och ger katten en kortvarig och ofarlig euforisk reaktion.

 

 

              

              Närbild på en kattmyntaplanta. Foto: Gisele.

 

Den aktiva ingrediensen i växten Nepeta Cataria som katter reagerar på kallas Nepetalactone. Detta ämne stimulerar kattens egna feromonreceptorer och resulterar i en tillfällig och ofarlig eufori som varar i ca 5-15 minuter. Katter får bara denna effekt genom att inandas kattmynta. Katter har ett särskilt organ, Jacobsons organ som fungerar som detektor för feromoner och är viktigt när det gäller sexuella beteenden. Forskarna tror att kattmyntadoften påminner om ett sexuellt feromon som man hittar i hankattens urin, och att kattmyntans effekt är av psykosexuell natur.

 

          

           Kattmynta odlad i kruka på balkongen. Foto: Gisele

 

70-90% av alla katter reagerar på kattmynta. Varför inte alla katter reagerar vet man inte. Katters reaktion på kattmynta varierar också, en del blir lekfulla och busiga och kastar upp kattmyntaleksaken i luften och jagar den, andra lägger sig ned, slickar och dregglar och gnuggar sig mot leksaken. Effekten av kattmynta brukar hålla i sig i 5-15 minuter och sedan upphör den. Det tar en timme eller två innan katten reagerar igen på kattmyntaleksaken.

 

           

           Torkad kattmynta finns att köpa i djuraffär och matbutik.

              Foto: Gisele

 

Den form av kattmynta man hittar i leksaker är den torkade varianten. Man kan också köpa egen torkad kattmynta i djuraffären och själv tillverka leksaker och lägga kattmynta i. Katter reagerar också på Valeriana som också är en växt, och som säljs i sprayform, ibland under namnet kattmynta, i djuraffärer och matbutiker. Till egna lekskaer kan man använda Valeriana tabletter som säljs på hälsokostbutik, och sedan krossa dessa till pulver och lägga i kattleksaker man gör själv.

 

 

                         

                     Catman Catnip är Valeriana i spray.

                          Foto: Gisele

 

              

               Valerianatabletter som är köpta på hälsokostaffär, och som

               kan krossas i mortel för att användas i leksaker.

               Foto: Gisele

 

            

            

Beskrivningar över hur man syr egna kattmyntaleksaker finner du på artikelbanken under Sy till katten.

            

 

           

 

Odlar du kattmynta i din egen trädgård eller på balkongen kan du vid säsongens slut klippa ned växten och torka dem i ugnen på låg värme (ca 100 grader) i några timmar. Sedan kan du fylla en burk med egentorkad kattmynta att använda till kattleksaker, eller ta en liten nypa och gnida in i kattens leksaker eller klösbräda för att göra dem mer lockande och intressanta.

Kattmynta ska inte ges till katten att äta. Om den får i sig för mycket kan den reagera med kräkningar och diarré.

 

    

Gisele

 

                                                                       UPP

                                                                                     

 

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se