Hemlösa katter - varifrån kommer de?

 

 

Många kattägare är inte medvetna om hur illa ställt det är med vår huskatt i Sverige idag. Situationen med över 100 000 hemlösa katter är det största djurskyddsproblemet vi har. Katten är det husdjur som far allra mest illa. Vi har inga hundar eller andra husdjur som springer hemlösa i våra städer och samhällen.

 

Anledningen till att vi har så många hemlösa katter är den vanliga kattägarens brist på kunskap om vikten av att kastrera och id-märka sin katt. Alltför många kattägare släpper ut sin katt innan den är kastrerad och id-märkt. Det resulterar i att hanar och honor parar sig utan kontroll, och att oplanerade kattungar föds. Det här sker i en så stor omfattning året om att vi har ett överskott på katter.

 

Katter har så lågt värde att kattägare slår ihjäl kattungar som föds istället för att kosta på kastrering. Andra dumpar sina dräktiga katthonor, eller skänker bort kattungar till andra okunniga kattägare som också låter dessa gå ute okastrerade och omärkta. Eller också hamnar de hos ägare som tycker att det är gulligt med kattungar och därför låter sin hona få kattungar, som de sedan dumpar bort till andra som i sin tur fortsätter att öka på överskottet på huskatter.

 

Kattens låga värde innebär också att det kostar ingenting att få tag i en katt, du kan få den gratis eller för några tior. Många läser inte heller på innan sitt kattköp, eller sätter sig in i vad det innebär att ha katt. Till skillnad från när de tex köper en mobiltelefon eller platt-tv, så åker de och hämtar hem en katt samma dag. När det sedan uppstår problem med katten, eller de tröttnar, så dumpas katten.

 

Tidigare fanns fenomenet sommarkatter. Idag är det snarare en året-om-dumpning som sker. Människor lämnar katten åt sitt öde när de åker iväg på semester, när de flyttar till ny bostad, när de träffar en partner som inte gillar katten, när de får barn, när de får andra intressen osv. Det verkar som om det man skaffat så lättvindligt, gör man sig av med lika lättvindligt.

 

En stor del av dessa katter blir hemlösa, övergivna eller födda av katter som övergivits av sina ägare. De dras till andra grupper av hemlösa fertila katter, och det uppstår kolonier av hemlösa.

 

Det finns människor som gärna ser att man skjuter av dessa hemlösa katter, och kolonier av katter. De ser dem som bortom all räddning och som hopplösa fall. Men den krassa verkligheten är att avlivning löser inte problemet med hemlösa katter. Avlivning stoppar inte alls ökningen av hemlösa katter, det gör bara att folk värderar katten ännu lägre än de gör idag. Så fort en kattkoloni avskjutits, uppstår snart en ny. Kommunernas jägare skjuter redan ihjäl stora mängder katter, utan att det har någon effekt.

 

Lösningen för att hindra fler hemlösa är att varje kattägare tar sitt ansvar  och kastrerar och id-märker sin katt, och avstår från att ta kattungar på den. Det är hos den vanliga kattägaren instatsen måste göras. Då kan överskottet på katter börja minska, och man kan spåra och återföra katter tillbaka till de ansvariga ägarna.

 

Gisele                                                                                              UPP

 

 

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se