Att ha spädbarn och katt 

 

Att få  barn är en stor förändring i vardagen, både för människan och för katten. Många omplacerar katten när man redan är gravid då man kan tro sig inte ha tid med katten mer då man får ett barn. Men det behöver inte alls stämma. Både människan och katten får lära sig anpassa sig till nya rutiner. 

 

 

    

     Huskatten Sabbath nosar försiktigt på lilla barnet Maj.

 

      

Innan barnet kommer

Redan innan barnet kommer är det viktigt att lära katten de nya rutinerna. Det är upp till er hur ni vill göra med öppen eller stängd sovrumsdörr, om katten får sova i spjälsängen/barnvagnen eller inte etc.  

Att få katten att vänja sig att sova utanför en stängd sovrumsdörr kan ta tid och vara påfrestande den första tiden. Därför är det bra att börja så fort som möjligt med denna avvänjning då den blivande modern ofta sover sämre närmare förlossningen. Här gäller det att vara konsekvent och under inga omständigheter öppna dörren om katten ropar eller klöser på dörren. Sov med öronproppar, sätt folie på dörren så katten tycker mindre om att klösa, vänd dörrhandtaget upp och ner, eller ta bort det helt, om katten hoppar på den. Är ni oroliga för att grannarna ska klaga så sätt upp en lapp i entrén om att de kan komma och säga till om de störs. Då slipper ni oroa er för ev tysta irriterade grannar. 

Att få katten att inte sova i barnets sängar/bäddar löses också genom att vara konsekvent. Lägg folie eller plast eller liknande otrevligt i sängen och fya katten när den hoppar upp. Ett vanligt sätt att fya är att säga NEJ med bestämd ton och sen lyfta ner katten. Upprepa tills katten förstått. Detta kan också ta lång tid så börja genast när bädden kommer in genom dörren. 

 

 

    

     Maj och katten Sabbath. Vänner för livet.

 

Hur vänja katten vid barnet?

Katten kan bli förvirrad när det kommer in en ny liten varelse i hemmet som låter högt och luktar annorlunda. Låt katten få sniffa på barnet – om den vill! Tvinga inte katten till något utan låt det ta den tid det tar. Låt katten ha ett eget kryp in där den kan få vara ifred om den vill, gärna i ett annat rum där barnet inte är. Kanske katten hellre vill vara med och lära känna vad det är för något som flyttat in. Låt den då vara det. 

  

 

    

     Maj tillsammans med Birman Maiden. Är det någon som ser katten i 

     gosehögen?   

 

Hur får jag tid med katten?

Din katt är också en familjemedlem, låt därför katten få vara med i vardagen. Låt katten vara med när du byter blöja, ammar eller badar. Prata gärna med katten om barnet och låt katten fortfarande vara en del av er familj. När ni går ut på promenad med barnvagnen, ta t ex med katten i sele.

 

 

     

      Katten Sabbath passar lilla Maj.

 

Kan man ha barnet och katten tillsammans?

Man får lära både barnet och katten tidigt vart gränserna går. Barnet kan lätt få tag i en svans och dra till varpå katten kan gå i försvar. Ofta visar katten tydligt vad den tycker om barnet. Tycker den inte om barnet så går den ofta därifrån, och är den intresserad av barnet får man ha uppsikt över hur bra det går att ha dem tillsammans. Ofta lär sig katten att sitta en bit ifrån barnet så den inte rycker tag i katten. Det har spekulerats om huruvida en katt kan lägga sig på ett spädbarns ansikte och kväva barnet i t ex barnsängen. Senast var hösten 2009 ett barn hittats livlös i en barnvagn där man (felaktigt?) skyllt på katten. Här får man själv känna efter vad man tycker är troligt. Ingen känner sin katt bättre än du själv. Antingen vill man att katten är med barnet under dess uppväxt så att de lär känna varandra och blir kompisar, eller känner man oro inför en incident som ovan har man barn och katt åtskilda när man inte har full koll. Men den bästa rekommendationen är att man har så pass bra uppsikt på sitt barn så att man ser vad som händer. Tänk även på att grannens utekatt kan passa på att värma sig i ditt barns vagn om den står utomhus. 

 

 

     

 

     

      Det är roligt att leka ihop när man är lite större, tycker Maj.

 

Sammanfattning

Man kan alltså ha ett fullt fungerande liv med spädbarn och katt tillsammans. Ha tydliga gränser både för barn och katt och låt alla ha sin egen plats för lugn och ro. Lev som en familj och låt katten ta del av de nya rutinerna i ert nya liv.

 

Mia Borgelin 

www.kattstatus.se                                                                             UPP

 

 

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se