Hemmagjorda leksaker

 

Bland det roligaste jag vet är att hitta på nya leksaker till mina katter. Katter är så underbara, nyfikna och busiga individer, och alla har de olika smak och föredrar olika saker. Det som är en katts favorit är det inte självklart att en annan katt tycker om. Här har jag samlat några enkla leksaktips som du kan göra av det du har hemma. 

 

Pappkartonger och lådor

 

 

Av någon anledning så är just papplådor och kartonger väldigt populärt bland många katter, stora som små. Många kattägare som köpt hem ett klösträd eller andra leksaker som kommer förpackade, berättar att deras katter visar mer intresser för pappkartongen än själva innehållet...En katt kan roa sig länge med en sådan låda, och man kan även göra den mer spännande genom att strö lite torkad kattmynta i den och lägga ner några leksaksmöss eller bollar.

 

 

Man kan också göra lite större hus på ett enkelt sätt med en papplåda. Det röda huset har jag klätt in med Alcorpapper som finns i färgbutiker. Dörröppning och fönster skär man lätt med en skalpell eller vass kniv.

 

 

Här är ett mindre hus gjort till en kattunge. Det har jag klätt in med hyllpapper.

 

 

Här är kartongen till en nyinköpt dammsugare som roar.

 

Trasmattor

Jag tror att alla kattägare som har trasmattor på golven förstår varför jag tar upp det som en leksak. Mina katter kan inte motstå att röra ihop en trasmatta, lura på den och kasta sig iväg och glida iväg på den. Strör man lite kattmynta på trasmattan så kan de roa sig i timmar...

 

 

Mjölkflärpar

 

 

Mjölkflärpar är en del katters absoluta favoriter. De far lätt och snabbt över golven. De är ju billiga också och man kan lätt ordna nya när de gamla tuggats sönder. 

 

Aktivitetsask

 

 

Man kan enkelt göra en intressant aktivitetsboll till sin katt genom att ta t ex en tom teask eller glödlampsask och tejpa igen sidorna. Därefter skär man med vass kniv ett litet hål och fyller den med godis eller torrfoder som katten tycker om. Sedan kan katten roa sig länge med att peta på asken för att godsakerna ska trilla ut.

 

Pappersbollar

 

 

Av smördegspapper kan man göra billiga och roliga bollar som far lätt över golven. De prasslar även så intressant för en katt.

 

Papperskasse

 

 

För många katter är en papperskasse lyckan! Man måste bara tänka på att klippa av handtagen så att katten inte fastnar och gör sig illa. Klipp gärna hål i hörnen och lek med katten genom att stoppa in en vippa eller andra leksaker genom dem.

 

Kattmynta

 

 

Jag brukar ta en frottéhandduk och strö kattmynta över den och sedan placera den i en papplåda. Det älskar mina katter, och de kan leka med den hur länge som helst. Med kattmynta kan man också liva upp gamla leksaker. Det finns också kattmynta i flytande form på flaska man kan använda.

 

Studsbollar och piprensare

 

 

Piprensare och studsbollar och andra lätta bollar vill jag också ta med i denna text. Det är billiga och roliga leksaker att ha hemma. Studsbollar brukar jag kasta genom min långa hall så att min ena tjockis får lite motion. Det är också bra leksaker att lägga i papplådor tillsammans med prasslande smördegsbollar.

 

Vippor av olika slag

 

 

Det är lätt att göra egna vippor genom en pinne, snöre och en leksak. En del katter föredrar att bara ha ett snöre utan någon fastsatt leksak. Det kan vara bra att lägga undan vippan efter lek då en katt som leker ensam kan sno in sig i snöret eller fastna illa om den bär iväg pinnen till vippan.

 

 

Gisele 

www.kattstatus.se                                                                                     UPP

 

 

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se