Göra egen tratt eller tröja till din katt

 

Det är inte alla katter som accepterar att bära den plastkrage som man köper hos veterinär eller på djuraffär, och då kan det vara bra att ha alternativ att prova med.

 

Krage av papp-tallrik

 

Min katt fick ett sår ovanför ögat som krävde tratt för att hon inte skulle klia sönder det, och då upptäckte jag att man kunde göra en enkel tratt av en papptallrik. Den accepterade min katt utan problem. Den var inte ivägen för henne som en vanlig plasttratt, och lättare att bära upp. Dessutom var den billig och lätt att byta ut när den gick sönder.

 

 

Jag klippte hål för huvudet, och kanten runt om vek jag upp några millimeter för att kanten inte skulle bli för vass och skava runt hennes hals.

 

 

Alice trivdes väldigt bra i papptallrikmodellen.

 

Krage av tårtpapper

 

Här visar Alice en variant med dubbelt tårtpapper.

 

 

Mjuk krage

 

Man kan också göra en egen mjuk nackkrage på ett enkelt sätt genom att använda en nylonstrumpa, bomull och snöre. Man klipper av en nylonstrumpa och stoppar den med vadd, bomull eller annat mjukt man har hemma. Mät runt din katts nacke så att du får rätt längd på kragen. Snör därefter ihop ändarna med tråd. Till slut tejpar man kragen runt kattens hals med silvertejp som jag tycker fäster bra.

 

 

 

 

 

Tröja av bomullsärm

 

Jag har också provat att göra en tröja eller klänning till katten som alternativ vid kastrering för honor (eller andra operationer). Jag tog en långärmad bomullströja och klippte av ärmen. Därefter klippte jag två hål för framtassarna. Jag lät sömmen på tröjan hamna på kattens rygg för att den inte ska skava mot ett eventuellt operationsärr på magen.

 

 

 

Huskatten Emil visar denna modell.

 

Occicaten Thelma har här en tröja som är lösare runt

kroppen. Foto: Annette

 

Babybody

 

På svenska katters diskussionsforum har jag sett kattägare som istället för en avklippt tröjärm använt sig av babybodies. Jag provade ett babyplagg på min katt till denna artikel, men hon gillade den inte. Man får prova sig fram helt enkelt till vad som passar varje katt.

 

 

 

Här får huskatten Emil prova en kofta.

 

Heldress

 

 

Här visar den vackra Chinese crested hunden Tindra sin mattes skapelse. Den är hemsydd och fungerar ju också på en katt som har operationsärr

t ex på flanken eller något ben.

 

Fleecekrage

 

Jag försökte hitta en lösning till katten Esmeralda som opererats på halsen och fått ett långt sår med stygn. En nackkrage i fleece fungerade bättre än den uppblåsbara krage hennes matte först köpt, fleecen gjorde att den inte fastnade i stygnen och blev lättare att bära. Jag sydde denna med symaskin, och sydde dit band i var ände så att den gick att knyta ihop istället för att använda tejp.

 

 

 

 

Halströja

 

Esmeralda fick också en tröja, som är kortare över kroppen, men längre vid halsen för att skydda hennes sår. Matte tyckte att denna halströja fungerade bäst. Matte bytte tröja varje dag för att alltid ha rent tyg mot såret.

 

 

 

 

Stellas tröja

 

Burman Stella visar här sin fina stass som hon fick använda efter en juveroperation som lämnade ett 25 cm långt sår. 

 

 

Foto: Mia Borgelin.

 

 

Stella hade också en uppblåsbar krage som man kan köpa på djursjukhus eller på djuraffär.

 

Foto: Mia Borgelin.

 

 

Alexs byxa

 

Ida-Marias katt Alex fick ett sår på ena bakbenet som krävde 5 stygn och hon provade att sy en byxa till honom för att skydda såret.

 

Foto: Ida-Maria

 

Tyget Ida-Maria använde är velour, alltså lite töjbart. Ena byxbenet gjordes större för att svansen skulle få plats.

 

Foto: Ida-Maria

 

 

Gisele 

www.kattstatus.se

                                                                                    UPP

 

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se