Avliva inte din katt i affekt och ilska

 

Alltför många kattägare blir förbannade och kränkta när deras katter går utanför lådan. De tar det som en personlig kränkning. De tror att katten gör detta mot dem som en utstuderad, ren hämnd eller för att förstöra för sin ägare. 

 

Det är de här kattägarna som i ren ilska ringer veterinären och bokar tid omgående för avlivning. De sätter sin katt i transportburen och åker iväg, fly förbannade, och katten tvingas somna in med en ägare som vibrerar av hat och ilska, istället för att få somna in efter ett långt liv, under kärleksfulla händer och under värdiga förhållanden. 

 

För dessa ägare blir avlivningen den sista, ultimata hämnden. 

 

Men de har så fel. 

 

Och det är katten som betalar priset. Som alltid för okunskap, intolerans och den låga status som katter har. 

 

Katter har inte det utstuderade sättet att tänka och planera hämnd eller elakheter som vi människor har. De är djur. De lever här och nu. De har ingen uppfattning om värdet på ett par skor, en handväska som ligger på golvet. 

 

Katten som går utanför lådan gör det på grund av en orsak som många gånger handlar om sjukdom, eller om brister i miljön eller i brister hos ägaren att tillhandahålla en tillräckligt bra toalettsituation för sin katt. 

 

Katter är renliga djur, de har en instinkt som driver dem att vilja gräva en grop för sin urin och avföring, och de vill sedan oftast täcka över den. De vill inte gärna gå på en plats som är smutsig, för en sån plats kan locka till sig rovdjur. Katten vill inte heller förorena sitt hem, sin matplats, liggplats, så vi måste verkligen lyssna och agera och ta hjälp när katten går utanför lådan. Det är den värd. Katten är ju din familjemedlem, ditt sällskapsdjur, som du har skaffat och som du har ansvar för. 

 

Idag finns kunskap. 

Idag finns hjälp.

 

Ingen katt ska behöva avlivas under hårda händer, i ren ilska och affekt av sin ägare. 

 

Denna artikel är tillägnad alla de katter som aldrig fick chansen. Som tvingades dö i onödan.

 

Gisele

www.kattstatus.se                                                              UPP

 

 

Kattstatus © 2014

www.kattstatus.se