Ge äggula till katt

 

         

              Foto: Gisele.

             

Äggula är ett bra sätt att få i sin katt extra fett, och det är också positivt för pälskvaliteten.

 

Äggula kan man gärna blanda med lite laktosfri grädde eller smält smör, då bör man använda osaltat smör som finns i disken brevid de andra smörsorterna. Katter kan i stort sett bara tillgodogöra sig animaliska fetter och ska ha en hel del fett i sin kost.

 

            

             Foto: Gisele.

 

Katter ska undvika äggvita. Anledningen är att rå äggvita innehåller ett protein som heter avidin. Avidin hämmar upptaget av biotin (vitamin B7) och fungerar som ett enzym och bryter ner (förstör) biotinet. Biotin hjälper till i syntesen av fettsyror - enkelt uttryckt kan man säga att det behövs för att katten ska kunna använda fett. Man behöver inte få totalpanik om katten råkar få i sig lite rå äggvita och man behöver inte stå och separera äggulan från minsta lilla spår av äggvita men generellt sett är rå äggvita inte bra.

 

Däremot är äggvita som upphettats till 70 grader (då äggvitan koagulerar) en mycket bra proteinkälla, speciellt för katter med njurproblem, då äggvita innehåller massor med protein, inte alls lika mycket fosfor som kött i allmänhet och är en mycket lättsmält proteinkälla.

 

Jenny Silk

www.pawpeds.com                                                              

 

Vill du lära dig mer om kattens näringslära mm så håller har Pawpeds academy kurser för kattägare via internet. Läs mer här:

http://www.pawpeds.com/pawacademy/courses/

 

 

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se