Emils promenader i sele Del 2

 

Sedan Emil förlorat sin kompis schäfern Hugo började jag fundera på hur jag skulle få Emil trygg ute i sele igen. Jag gjorde några försök och hade med mig bärväskan så att Emil skulle kunna välja när han ville gå in och sätta sig i den.

 

Det var vid ett sådant tillfälle som jag började gå runt själv och plocka blommor i parken, som jag plötsligt upptäckte att Emil gått ur sin bärväska och börjat strosa runt. Helt trygg och med svansen rätt upp. Jag hade hela tiden kopplet runt handleden och jag släppte mina blommor och började följa Emil. Jag insåg då att Emil slappnat av när jag började syssla med annat. Och att jag genom att gå bakom honom och stirra stelt på honom i väntan på att han skulle visa tecken på osäkerhet, hade framkallat just den otrygghet som jag ville skydda honom från.

 

Från den stunden blev Emils och mina promenader i sele lyckade, för oss båda.

 

Jag tog med Emils bärväska, en liten filt och en bok och gjorde i ordning "en bas" i vår lugna park.

 

 

Då kunde Emil från hela parken se vårt basläger och visste var han skulle gå om han ville ta en paus.

 

 

Då kunde jag passa på att läsa lite, tills det var dags för Emil att gå runt igen.

 

 

Jag har upptäckt att Emil verkar känna sin park nu. Jag släpper ur honom ur väskan i ena änden av parken, och så går han och sniffar och nosar utmed buskarna och träden tills vi kommer till vårt hörn, där vi parkerar oss med väskan och filten. Han sniffar mycket intresserat på vissa buskar och jag antar att det är doften av andra hundars och katters urin som intresserar honom. Han har inte doftmarkerat själv än, men jag bara väntar på det.

 

 

 

Emil gillar att klättra i träd i parken. Mitt råd till andra kattägare är att inte släppa upp din katt i något träd du inte själv kan klättra upp i. Jag har själv ägnat mig åt klippklättring och kan klättra, så Emil får bara gå så långt upp som jag kan hämta honom...

 

Emil verkligen njuter av sina stunder ute nu, och vi är ute i ca 1-1,5 timme. Jag var ute en kortare stund en gång, men när vi kom hem var Emil rastlös och skrek för första gången någonsin vid ytterdörren. Jag har märkt att han har behov av att vara ute en ordentlig stund, då sover han som en stock hela natten sedan. Jag tror att varje kattägare får hitta den tid som passar för deras katt. Vi är nu ute ca 3-4 gånger i veckan, soliga kvällar.

 

Gisele

www.kattstatus.se                                                            UPP

 

Kattstatus © 2014

www.kattstatus.se