Vad säger grannarna om utekatter?

 

Bor man i tät bebyggelse och stadsmiljö så har man sina grannar nära inpå. Och när man väljer att släppa ut sin katt lös ute i den miljön så påverkas även grannarna.

Många katter som inte har möjlighet att komma in på dagarna eller nätterna och gå på sin låda, kommer att välja sandlådorna istället. Det är ju barnens lekplatser. I katters avföring kan finnas smitta av en parasit och är olyckan framme kan ett barn får i sig det visa sandlådan. Många barn får inte ens chansen att leka i gårdens sandlådor för att katterna tagit över dem som toaletter.

 

Utekatten tvingas ofta samsas om reviret med andra katter. Den som är starkas vinner ju slagsmålen medan de andra katterna jagas iväg. Det här innebär ofta svåra svårskador som kräver veterinärvård gång på gång för ägaren. Och som ägare är man även skyldig att ersätta den drabbade kattens ägare för skador som ens egen katt orsakat.

 

Utekatten kommer ju och går som den vill, och den ser även en öppen altandörr eller balkongdörr som tillgängligt område. Även om grannen inte vill ha in andras katter och få sitt hem nerkissat. Många tvingas därför tillbringa vår och sommar med stängda altandörrar och balkongdörrar för att slippa få in oönskade katter i sitt hem.

 

Det finns också en stor grupp allergiker och astmatiker som inte vill få in en katt i sitt hem eftersom det finns en risk att de då blir sjuka. Särskilt illa är det ju om det handlar om riktigt små barn som inte har en chans att skydda sig själva. Ett astmaanfall kan bli livshotande. De här människorna har ju valt bort att ha djur av hänsyn till sina barns hälsa. Det är inte så roligt för föräldrarna till det allergiska och astmatiska barnet att finna att barnvagnen eller sittvagnen använts som liggplats åt utekatten. Eller ännu värre att den är genomdränkt av katturin.

      

Ett välkänt problem är nerhårade och nerkissade dynor vid utemöbler och balkongmöbler. Det är ett sanitärt problem och det kan vara svårt att få bort doften och att tvätta rena så stora dynor. Den skyldige kattens ägare vet ju oftast inte om vad dennes katt har ställt till med.

 

Flera katter på ett revir triggar också katter att revirmarkera genom urin. Detta gör de vid andras ytterdörrar, fönster och väggar. Det är en lukt som kan vara svår att få bort, och något som varje icke kattägare bör få lov att slippa kring sitt eget hem och lägenhet. 

 

Det finns en hel del att tänka på innan man släpper ut sin katt lös när man bor tätt intill andra människor. Det är inte att undra på att många människor blir katthatare, ofta handlar det om maktlöshet. Inte riktad mot själva katterna kanske, men mot katternas ägare som alltid är frånvarande när det händer något.

 

Gisele

www.kattstatus.se

 

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se