Klösträd - kattens egna möbel 

 

Klösträdet ger katten en egen möbel att kloa på, att doftmarkera, att busa i, klättra i, sova i, spana i. Ett stort klösträd från golv till tak ger katten en berikande miljö hemma, och du slipper att katten kloar på olämpliga ställen som väggar och möbler.

 

           

            Foto: Gisele.

 

En del katter använder sitt träd att sova i och som utsiktsplats. Andra kör race i trädet och klättrar och busar i det. Ett stort klösträd ger dig som ägare möjlighet att bygga om det så att det passar just din katt. I denna artikel ger jag lite exempel på klösträd av olika kvalitet och hur de byggts om för att passa just den katt det är köpt till.

 

Klösträd ger också mer utrymme när man har flera katter. Då blir klösträden viktiga för att ge varje katt utrymme att spana, sova och klättra i. Ger man katterna fler platser att vara på, minskar konkurrensen om favoritplatserna. Många katter blir tryggare om de har möjlighet att komma upp på höjden och andra katter har behov av att krypa in och gömma sig och spana från klösträdets täckta bon.

 

Kattens No 1, "Goliath". Huskatten Alice älskar både att ligga högt upp och att använda den täckta bolådan. Klösträdet är placerat vid balkongdörren och fönstren för att ge katterna möjlighet till att kunna spana ut:

 

 

            

 

         

 

      

 

Ett klösträd placerat vid en bokhylla ger katten möjlighet att komma upp på ytterligare en höjd, bädda gärna mjukt ovanpå med fällar eller plädar.

 

         

         Foto: Gisele.

 

Klösträd på balkongen

 

Det här klösträdet, samma som ovan, Kattens No 1 är placerat på den inglasade balkongen för att ge katterna stimulans och utsiktsplatser på balkongen vår och sommar. Vintertid flyttas trädet inomhus.

 

               

                   Foto: Gisele

 

Här är ett hemmabyggt klösträd, med syftet att fungera som trappa till seniorkatten som inte kan hoppa mellan höga avsatser. Den används glatt av alla katter hemma som utsiktspelare framför nätfönstren. Det klarar att stå på balkongen även under vintern.

 

              

                   Foto: Gisele.

 

      

         Foto: Gisele.

 

Det här klösträdet är ombyggt för att passa Tussies behov. Hon gillar inte alls att ligga i husen, utan använder bara de stora avsatserna att sova på och för att spana ut över sin inhängnade rastgård. Klösträdet är placerat vid ett fönster så att hon har utsikt över tomten. Och så har hon förstås en mjuk dyna att ligga på.

 

      

 

      

         Foto: Lars Eklund.

 

Här är ytterligare en bild på ett klösträd från Kattens NO 1, vilket är en dansk tillverkare av kvalitetsträd. De är dyrare än de vanliga klösträden, men de har håller hög kvalitet och håller mycket längre. Stolparna är av trä rakt igenom vilket gör dem stabila och hållbara. Har man flera katter hemma eller katter som är väldigt aktiva eller tunga så är Kattens No 1 att rekommendera.

 

                   

                        Foto: K.

 

Här ser vi exempel på det tyska klösträdmärket Pet fun, som håller hög kvalitet och har hög hållbarhet.

 

          

 

          

           Foto: M

 

Gisele

www.kattstatus.se                                                                     UPP

 

 

 

Kattstatus © 2014

www.kattstatus.se