Tips om vattenskålarna

 

 

Katters törstreflex är inte så väl utvecklad, eftersom naturen skapat dem så att de ska få i sig den vätska de behöver genom sin mat. Det innebär att en katt som får ett foder som innehåller väldigt lite vatten, som torrfoder, kan få svårt att få i sig den mängd vätska varje dygn som den behöver. Katter som får blötmat eller BARF får oftast sitt vätskebehov tillgodosett varje dag. Men varma dagar t ex kan även de katterna behöva extra vätska. Här har vi sammanställt bilder för att ge dig som kattägare inspiration och råd om hur man kan locka katten att dricka mer.

  

 

Foto: Linda Karlström.

 

Genom att ha kattens vattenskål intill matskålen riskerar vattnet att bli ointressant för katten. I naturen väljer katten att dricka någon annanstans än där de äter sin mat, för att undvika nedsmutsat vatten. I hemmet är det lätt att matbitar hamnar i vattnet om vattenskålen står för nära matskålen.

 

 

 

På några minuter kan en liten torrfoderbit bilda bakterier i vattenskålen.

Av samma skäl ska man aldrig blötlägga torrfoder. Det måste i så fall slängas efter några minuter om katten inte ätit det.

 

Foto: Linda Karlström.

 

Den lilla vattenskålen på bilderna ovan, rymmer knappt dagsbehovet av vatten för den katt som får torrfoder. En katt på 5 kg som äter torrfoder behöver dricka ca 2,5 dl vatten per dygn för att täcka kroppens vätskebehov. Det behöver inte katten som får blötmat eller BARF.

 

 

Foto: Gisele

 

Genom att servera vattnet i stora skålar av glas, porslin eller metall så blir vattnet mer inbjudande och lockande för katten.

 

Foto: Gisele

 

Med brickor under vattenskålarna skyddar man golvet, och det ser dessutom trevligt ut. Hemma hos oss finns 3 stora skålar utplacerade runt om till katterna, och under sommaren finns en extra stående ute på balkongen.

 

Foto: Gisele

 

Foto: Gisele

 

Man kan få prova sig fram för att hitta rätt placering. Placerar man vattenskålen mitt i katternas promenadstråk hemma, t ex mellan köket och klätterställningen i vardagsrummet, så kan man locka katterna att dricka oftare.

 

 

 

Foto: Linda Karlström.

 

Många katter uppskattar att dricka vatten ur dricksglas. Dessa är lätta att placera ut runt om i hemmet, på fönsterbrädor, nattduksbord osv.

 

Foto: Linda Karlström

 

Kom ihåg att byta vatten varje dag i vattenskålarna och att diska ur skålarna ordentligt vid vattenbytena, även om skålen ser ren ut.

 

 

 

Under de varma sommarmånaderna kan man lägga istärningar i vattenskålarna. Många katter tycker att det är roligt med guppande istärningar, och dessutom hålls vattnet svalt ett tag.

 

 

Det finns också dricksfontäner av olika modeller man kan köpa till katten. Det porlande vattnet och dess rörelse brukar locka katten att dricka oftare.

Dricksfontäner kan man köpa i de flesta djuraffärer och i nätbutiker.

 

 

En del katter har den lustiga egenheten att de vill dricka vatten ur duschavloppet, och kan tom peta upp silen till avloppet för att dricka. Då kan man ställa en ordentlig skål med fräscht vatten ovanpå avloppet till katten, och förhindra att de leker med avloppet.

 

 

För katter som sölar och skvätter vatten när de dricker finns denna speciella antispillskål. Genom sin design förhindrar den att vattnet hamnar utanför. För den som vill se fler bilder på just denna vattenskål klicka här.

 

Gisele

www.kattstatus.se  

                                                                                    UPP

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se