Vad är en katt värd? 

 

För ett tag sedan ändrade en av Sveriges största annonssajter sina regler för försäljning av katter och hundar. Katterna får numera inte säljas för under 500kr och hundar måste kosta minst 1000kr. Många kattälskare tyckte det var en bra ändring men när man tittade in på annonssajtens facebooksida såg det lite annorlunda ut. Många kommentarer handlade om att det var för mycket för en vanlig huskatt och att det kommer leda till att folk slår ihjäl sina kattungar istället för att hitta nya hem till dem. Är katten verkligen inte ens värd 500kr?

            

 

                   

                  

Illustration av Görel Hellman. Bilden tillhör Görel Hellman och får inte kopieras utan hennes tillstånd.

 


Katter idag skänks bort gratis eller för väldigt låga priser. Ingen påstår att en rik kattägare är en bättre kattägare men det går inte att bortse från att om du inte har råd att lägga 500kr på bara inköpet har du nog inte råd att ha katt alls. Katter kostar i drift. De ska ha bra mat, kattsand, årliga vaccinationer, försäkring, leksaker… Listan kan göras längre. Säljaren bör också ha gett kattungen ordentlig omvårdnad under dess uppväxt och ordentlig omvårdnad kostar mer än 500kr. Det har sagts innan men tål att upprepas; seriösa raskattuppfödare tjänar sällan pengar på sin uppfödning. Har de tur går det jämnt ut. Faktum är att det är de oseriösa ras- och huskattuppfödarna som antagligen tjänar mest på sin avel, då de ofta tar ut ett högt pris bara för att kattungen är långhårig eller har raskattsinslag, riktiga eller påstådda. Den oseriösa kattuppfödaren varken avmaskar, vaccinerar eller ID-märker sina kattungar men kräver ändå flera tusen för dem. Det finns redan flera artiklar om detta här på kattstatus.


Annonssajten höjde alltså priset för kattungar till minst 500kr. Vad kan detta leda till, och är det bra? Främst leder det till att de värsta impulsköpen kanske minskar. Kritikerna som hävdar att det leder till att fler kattungar blir ihjälslagna för att ingen vill köpa en kattunge för så mycket som 500kr då? Ja, de kan ha en poäng, men den är inte riktigt giltig. Om du inte kan få dina kattungar sålda borde du inte ha skaffat dem från första början utan kastrerat din katthona. Det är oansvarigt att sätta oönskade kattungar till världen. Dessa kattungar, som påstås bli ihjälslagna för att ingen betalar 500kr för dem, borde alltså aldrig ha fötts. En seriös uppfödare som inte får alla kattungar sålda tar inte och slår ihjäl eller avlivar de kattungar som är kvar. Uppfödaren behåller dem, antingen permanent eller tills ett bra hem dyker upp.


Andra kommentarer från folk som var negativt inställda till prishöjningen påstod att om en katt är billig har man råd att fixa vaccinering, kastrering och allt det där. Om katten är dyr i inköp har man inte råd med detta. Visst, om katten är dyr i inköp blir det mindre pengar över till annat, men en katt för 500kr bör redan vara vaccinerad. Lägg på några hundralappar till så bör den vara ID-märkt, avmaskad, besiktigad och, om möjligt, kastrerad. 500kr är fortfarande inte dyrt för ett levande djur, hur man än vänder och vrider på det, och det finns fortfarande gott om kattungar som inte kostar ens så mycket, bara inte på just denna sajten. Det finns mängder av döda ting som är mycket, mycket dyrare. Leksaker kostar mer. Du får ofta betala mer för ett mjukisdjur än en kattunge. Fortsätter kattens ekonomiska värde vara så lågt blir det svårt att höja dess status. Hur tråkigt det än är så ligger det viss status i en varas ekonomiska värde och rent krasst är katter varor då man köper och säljer dem.


Något mer jag tyckte var lite intressant var att ingen, eller väldigt få, verkade klaga på att hundar måste kosta minst 1000kr numera på den berörda sajten. Kommer inte en massa oönskade hundvalpar att slås ihjäl nu för att ingen är beredd att betala 1000kr för en vanlig byracka (som här får motsvara huskatten)? Om hundvalpar bara kostade 100kr skulle ju färre stackars hundvalpar slippa bli ihjälslagna och köparna hade haft råd att lägga ner pengar på sin valp! Precis så resonerade flera på sajtens facebook-sida när det gällde kattungar, men hundvalpar slipper som tur är undan sådant tänkande många gånger. Är det inte dags att den söta hundvalpen och den lilla kattungen får samma värde? Det finns även hundar som far illa och det finns såklart oseriösa hunduppfödare men hundens status i samhället är högre än kattens. Samtidigt som vi kan göra det bättre för hunden kan vi sträva efter att katten ska ha samma status som den. Det finns ingen anledning för en kattunge att vara så mycket billigare än en hundvalp.


Den dagen då ingen ifrågasätter att en ”vanlig bondkatt” kostar några hundralappar, eller till och med över tusenlappen, då har vi nått långt. Självklart ska dessa katter vara vaccinerade, ID-märkta och besiktigade vid leverans. När raskatterna slutar föraktas för att de är dyra och potentiella köpare istället tittar på varför en raskatt är dyr, då har vi också kommit långt på vägen mot en högre status för alla katter.

 

Text:

Jorunn Hellman

 

Illustration:

Görel Hellman

 

www.kattstatus.se                                                                UPP


Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se