Kattmatsdjungel

 

 

Hur ska man veta vad som är bäst att ge sina missar att äta? Jag har läst och läst i snart 7 år om vad som är bäst. Jag började att ge Royal Canin då Stampe var liten då det märket kändes seriöst. När Stella kom hit så fick hon det också. Men ju mer jag läst och diskuterat med kattmänniskor insåg jag att jag borde ställa mig frågan: Varför anser jag att det märket är bra? Mina svar blev:
- Det är ett känt märke som syns
- Många använder det
- Det finns att köpa i djuraffären (torrfoder i matbutik hade jag hört var dåligt)

Dessa svar var en ganska bra anledning till att byta. Bara för att Royal Canin är väldigt bra på marknadsföring så betyder det inte att maten är bra. Så jag bytte till ett annat torrfoder som heter James Wellbeloved. Det skulle vara bättre vad jag hört och snällt mot magen. Efter att jag fortsatt läsa om kattmat kom jag över en lång diskussion på nätet om varför man skulle ge torrfoder eller blötmat. Här lärde jag mig att ställa mig frågan: Varför ger jag torrfoder? Mina svar blev:
- Det är fräschare än att hålla på med blötmat
- Whiskas blötmat och dyl är bara skit, typ godis
- Det är bekvämt då det kan stå framme

Här upptäckte jag att jag valt kattmat mest utifrån mina egna behov, vad som är smidigt för mig. Jag upptäckte även att det finns ju faktiskt fler märken av blötmat. Mjau tex innehåller mycket kött och är ett väldigt bra blötmatsfoder även om det finns i mataffären. Bozita är blötmatsfoder som finns i djuraffärerna som är också är mycket bra.

 

       

        Mjau blötmat i tetra. Foto: Gisele

 

Jag fick här även lära mig att kattdjur är dåliga på att dricka då de som vilda (tigrar etc) får i sig vattnet genom maten. Kött innehåller ca 80% vatten. Äter de då torrfoder så får de i sig för lite vatten vilket påverkar njurarna. Ökad försäljning av torrfoder de senaste åren sägs vara en orsak till att allt fler och fler katter får problem med urinsten m.m.

 

       

        Mjau på burk. Foto: Gisele

 

 

Så jag började ge mina katter Mjau blötmat morgon och kväll, samt att James wellbeloweds torrfoder stod famme. Jag fortsatte att läsa och kom över något som hette BARF. Det är mat man blandar ihop själv baserad på rått kött som katten är skapt för att äta. Här var det dock viktigt att maten skulle bestå av rätt mängd av rätt slags kött för att katten skulle få i sig all näring den behöver. Jag tyckte det var för avancerat och fortsatte med Mjau blötmat och tittade samtidigt på ett torroder som heter Applaws som inte har spannmål i sig men högt innehåll av protein. (Torrfodren Taste of the wild och Orien har heller inte spannmål). Spannmål ska inte en katt ha då bla spannmål = kolhydrater = dåliga tänder.

           

Jag kunde ändå inte släppa tanken på BARF utan läste lite mer om det. Då kom jag över en tråd på kattforum.se om ”BARF för nybörjare” och bestämde mig för att testa. Detta var flera år sedan nu. Idag äter de Applaws och BARF.. i alla fall 2 av 3 katter ;) Och jag tror faktiskt vi alla är rätt nöjda. Katterna mår fantastiskt bra och de strålar av hälsa, deras pälsar blänker och de har en väldigt god tandhälsa tack vare alla köttiga råa ben.

Ps. Om ni byter mat, så tänk på att byta långsamt. Börja med att blanda i lite av det nya i det gamla fodret så magen hänger med. Missarna blir så lätt lösa i magen om det går för fort.

 

Vill du läsa mer om hur jag ger mina katter BARF så klicka här.

 

Mia Borgelin

www.kattstatus.se

 

 

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se