Bedrägeri på Facebook om skadad kattunge

 

 

Insamlingen till Katten Topaz var bluff!

 

Många läste om katten Topaz på olika kattforum och facebookgruppen "Rädda katten Topaz" i september. Kattungen hade hittats med en fraktur på benet och tjejen som hittat honom klarade inte av att betala för veterinärvård och vädjade om pengar till Topaz. Men allt visade sig vara en väl iscensatt bluff för att lura till sig pengar. Katten Topaz finns inte. Alla som skänkt pengar blev lurade.

 

Allting startade med inlägg på olika kattforum. En ung tjej berättade att hon under kvällen efter att ha besökt stallet, hittade en låda vid vägkanten och stannade och tittade. I lådan låg en död kattmamma med 3 kattungar. Bara en kattunge levde och denna kattunge hade ett brutet ben. Tjejen vädjade på forumen, om hon  inte fick hjälp med pengar till veterinärvården skulle kattungen avlivas. Hon startade en facebookgrupp där hon la ut bilder på kattungen som hon döpte till Topaz, och även sitt bankontonummer på Swedbank. 

 

Fallet med kattungen Topaz väckte medlidandet hos många, och det kom in pengar till bankkontot. Tjejen berättade att hon fått ihop till operationen av kattungen Topaz och la ut foton "efter operationen" och sa att allting gått bra. Folk ville fortsätta att bidra med pengar till id-märkning och vaccinering av kattungen. Glädjen var stor att kattungen Topaz räddats.

 

Allt var bedrägeri

Allting avslöjades som ett bedrägeri för att få pengar när fotona på kattungen Topaz visade sig vara tagna direkt från en sajt om en kattunge i USA som heter Fiver: http://fightforfiver.com/fiver/

Denna kattunge hade attackerats av en hund och räddades genom en insamling.

 

Polisanmäl

Bedrägeriet med kattungen Topaz måste polisanmälas. Varje person som skänkt pengar bör kontakta polisen i sin stad, eller ringa 114 14 och göra en anmälan via telefon. Berätta vad som hänt. Ange ditt namn, adress, ditt personnummer och ange också det bankkontonummer på Swedbank som las ut på facebookgruppen, som blir underlag för polisen vid förundersökningen. Det är redan flera som polisanmält och ju fler som anmäler, desto bättre underlag får åklagaren att väcka åtal. Sådana här bedragare måste åka fast.

 

Flera personer har tagit skärmdump på facebookgruppen som nu är borttagen av bedragaren. Flera har även kontaktat media med de uppgifter de har, och även polismyndigheten.

 

Hur ska man veta om en insamling är äkta?

 

Om det är en privatperson

Det finns många hjärtskärande fall med kattungar och katter som far illa som behöver hjälp. Det går att hjälpa till och göra en insats utan att bli lurad. En god regel är att aldrig skänka pengar till en privatperson du inte känner. Handlar det om en privatperson som behöver få in pengar till veterinärvård så bör den personen ordna så att det går att skänka pengar direkt till konto på det djursjukhus som ger vården.

Pengarna ska även kunna redovisas genom fotat kvitto som läggs ut.

Det ska finnas fullständigt namn och ort på personen som hjälper katten, och namn på djursjukhuset ska vara med.

 

Om det är ett katthem

Gäller det en katthemsförening, så går det att kontrollera genom att googla att katthemmet eller kattorganisationen finns, och att de har gott uppsåt.

 

Kontrollera om bilder är tagna från annat håll

Ta hjälp av googles bildsök:

https://www.google.se/imghp?hl=sv&tab=wi

Tryck på kamerasymbolen i sökfältet och klistra in URL eller skicka upp bilden.

 

Till dig som blivit bedragen

Det är naturligt att känna sig skamsen, lurad och dum när ett sådant här bedrägeri uppdagas. Men kom ihåg att det är bedragaren som står med all skuld och skam, inte du som skänkt pengarna. Det är bedragaren som utnyttjat din givmildhet och ditt goda hjärtat, och du ska inte skämmas. Det finns så många katter i vårt land som behöver hjälp från människor som du, så sluta inte att bidra med det du kan. Var bara försiktig och vidta de åtgärder som föreslås i artiklen, så att du vet att dina pengar går dit du tänkt dig!

 

Gisele

www.kattstatus.se

 

 

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se