Viktigt!

 

De internationella   kattförbunden FIFe och TICA har olika regler:

 

 Inom FIFe får katten en pappersstamtavla.

Inom TICA får katten ett registreringsbevis.

 

Vad är en huskatt?

 

Huskatt, bondkatt, vanlig katt … kärt barn har många namn.

Det gemensamma för alla huskatter, oavsett ursprung, är att de inte är stambokförda (registrerade) och därför saknar stamtavla eller registreringsbevis. I Sverige stambokförs de flesta katterna i organisationen Sverak, men det finns även andra kattförbund.

På Kattstatus.se använder vi genomgående ordet huskatt, och menar med det alla katter som inte har registrerats och saknar stamtavla, oavsett ursprung och ras.

 

                  

                  Huskatten Kajsa. Fotograf Linda Karlström.

 

Stamtavla

 

Raskatter, hur renrasiga de än är, som inte har registrerats och har stamtavla eller registreringsbevis räknas också som huskatter. Som förstagångsköpare av en kattunge är det viktigt att känna till, särskilt om man är intresserad av att ställa ut sin katt. Om katten inte är stambokförd får den inte ställas ut med sina rasfränder, även om kattens båda föräldrar skulle ha stamtavlor eller registreringsbevis. Katten kan dock ställas ut i huskattsklassen.

Seriösa uppfödare registrerar givetvis alltid sina katter och lämnar en stamtavla (FIFe) eller registreringsbevis (TICA) till kattungens köpare. Det förekommer att oseriösa säljare påstår att katten blir flera tusen kronor dyrare om den ska ha en stamtavla eller registreringsbevis, men själva stambokföringen i Sverak kostar bara 200 kronor per katt, så det stämmer inte.

Är man intresserad av en viss ras kan man ofta hitta vuxna katter med stamtavla eller registreringsbevis som behöver omplaceras, till lägre pris än vad en kattunge av samma ras kostar. De flesta kattraser har särskilda rasringar med egna hemsidor på nätet där man hittar bra information om rasen och dess uppfödare.

 

 

Blandraskatter

 

På senare år har det blivit allt vanligare med blandraskatter. Inte sällan vill säljaren ha mer betalt för kattungen med hänvisning till att den har rasinslag, något som inte är motiverat om katten säljs ovaccinerad. En blandraskatt kan inte stambokföras och få en stamtavla eller, och räknas förstås som en ”vanlig” huskatt.

Som jämförelse tar katthemmen cirka 1000 kronor för en fullvaccinerad huskattunge, oavsett om den har rasinslag eller inte. Att fullvaccinera en kattunge kostar cirka 600 kronor.

 

 

Bondkatt

 

Ordet bondkatt anses av somliga vara ett skällsord, men är väl snarare en fin beskrivning av den ”vanliga” kattens historia och bakgrund i bondesamhället. Med bondkatt menar man oftast en katt med den klassiska looken, korthårig och brunspräcklig, men den kan förstås ha andra färger också och även vara långhårig. Även bondkatten räknas som huskatt.

Sedan 1946 finns den korthåriga svenska katten också som en särskild ras med stamtavla, rasen heter Europé. På Sveraks hemsida kan du läsa mer om rasen Europé här.

 

                 

                Fotograf Linda Karlström

 

 

Christina S

www.kattstatus.se

 

 

                                                                                                                                    UPP

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se